MYCELIUM
Mycelium zie ik als een metafoor voor samenwerking; het is organisch, in staat om te verbinden en elkaar te versterken. Maar wat is mycelium en wat voor mogelijkheden geeft het?
Mycelium is het driedimensionale draden- netwerk van schimmels. Uit het mycelium kunnen (eetbare) paddenstoelen en zwammen groeien. In de natuur zorgt het mycelium voor de vertering van organisch materiaal. Daarmee geeft het de benodigde voedingsstoffen aan de schimmel. Tijdens het verteringsproces omsluit het mycelium het organische materiaal. Daarmee verbindt het materiaal aan elkaar en heeft mycelium de eigenschap van een lijmstof.
Het is mogelijk om mycelium op verschillende organische grondstoffen (reststromen) te laten groeien. Denk hierbij aan koffiedik, zaagsel, hennep, stro, kaf, papierpulp, katoen en olifantengras. Mycelium groeit exponentieel, dat wil zeggen: het groeit naar de hoeveel beschikbare ruimte en de hoeveelheid voeding dat het krijgt. Door het in een mal te laten groeien, kun je binnen enkele dagen een vorm kweken die heel stevig is. Door het product te verhitten, wordt het groeiproces van het mycelium gestopt waarna de schimmels afsterven.
Door verschillende factoren kunnen de structuur, de fysieke eigenschappen en de dichtheid van het materiaal beïnvloed worden. Daarmee veranderen ook de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. De beïnvloedingsfactoren zijn onder andere:
- Type mycelium (paddenstoel);
- Grondstof waarop het mycelium wordt gekweekt (soort organisch substraat);
- Temperatuur;
- Vochtigheidsgraad;
- Groeitijd;
- Hoeveelheid CO2.
Afhankelijk van de beïnvloedingsfactoren, kun je een biologisch afbreekbaar materiaal krijgen met de volgende eigenschappen:
- Licht van gewicht;
- Sterk;
- Stug, of juist flexibel;
- Brandvertragend;
- Vochtwerend;
- Ademend en isolerend (warmte en geluid).